1/8

EN

ARCHITECT_  Antonio Altarriba & Miguel Noguera

COLLABORATORS _ David López / Jose Luis Mazuecos / Carlos Rizo

PHOTOGRAPHY_Diego Opazo

DEVELOPER _ Moncada Local Government

PLACE _Moncada (Valencia, Spain)

M2 _ 936,49 m2

DATE_ March 2007 / February 2009

The idea of ​​departure was to understand the building as a small courtyard house, where all the interior spaces will be closed to the immediate environment where the road traffic predominates, and will be turned to the exterior spaces of the center. The patio should be understood as an extension of the interior spaces, allowing and enhancing the relationship between interior and exterior.

 

The center is basically distributed in two linear axes that contain the main circulations. The north-south axis, which relates the fundamental uses of the program: access, secretariat, administration, multifunctional room, dining room, kitchen, classrooms, and the two large courtyards, and the east-west axis that connects the classrooms.

 

The outdoor play spaces, the north patio and the south patio, are connected to each other by a semi-covered outer corridor, parallel to the east facade of the building. This external communication allows a second access to the south, for a possible collection of children from the courtyards.

 

The sun protection of the north patio is solved with a system of awnings that allows the covering in its entirety. The south-facing classrooms solve the sun with some high-rise wooden slats